dijous, 23 de juliol del 2009

fa 40 anys


Ha fet 40 anys de l’arribada del primer home a la lluna. Ahir vaig veure per televisió un documental sobre aquest fet dirigit pel Ron Howard i comentat pels propis protagonistes, i em va enganxar. A més de les imatges, que jo recordo haver-les vist en directe al 1969 en una televisió en blanc i negre, em van impressionar les paraules. La gesta del projecte Apolo protagonitzada pels seus caps visibles Armstrong, Aldrin i Collins i comentada per ells mateixos i els seus successors Lowell, Scott, Schmit, Bean, Duck, Young, ... em van fer esgarrifar. Aquesta vintena curta de persones són les úniques del planeta terra que han vist tota la rodona de l’esfera terrestre, i des de la lluna, no sé quin d’ells va dir que allunyant el dit polze del cos i posant-lo entre l’ull i la terra, aquell la tapava completament. És a dir, tan petita i tan fràgil com mai s’havia vist aquesta terra tan immensa als ulls dels que ens la mirem des de dins. En Collins va estar seguint en òrbita per la lluna mentre els seus companys la trepitjaven i estava completament sol en la nau Columbia conscient de la possibilitat de que ells no poguessin retornar amb el seu mòdul lunar Eagle i es quedessin per sempre més en aquell inhòspit satèl·lit.
Formidables les paraules de l’Armstrong: Un petit pas per a l’Home, un gran salt per a la Humanitat.
Segur que per a tots ells hi va haver un abans i un després.

dissabte, 11 de juliol del 2009

Anubis


Coses del Facebook.
Vaig fer la prova de l’horòscop egipci que em suggerien i ara resulta que sóc un fill d’Anubis. Vés per on!

Símbol:
Anubis, fill d’Osiris i Neftis, era el déu que protegia els morts i els tornava a la vida. Era mig humà i mig xacal. El xacal està fortament associat als cementiris a l'antic Egipte, ja que era un carronyer que va amenaçar amb destapar els cossos humans i menjar la seva carn.

Simbologia:
És el Déu de la Mort, titulat "Sobirà de la Terra Sagrada". Simbolitza devoció i dedicació.

Característiques:
1. És valent i pacífic, mai es baralla, llevat que se senti atacat i necessiti defensar-se.
2. És metòdic, de confiança i pacient.
3. A la intimitat és fidel, lent i necessita temps per revelar els seus sentiments. Necessiten admirar la seva parella per estimar-la.
4. Passi el que passi, sol ser fort i lluitador per la qual cosa aconsegueix guanyar moltes batalles, amb esforç i persistència.

Planeta regent:
És Saturn, que el dotarà de saviesa, maduresa i paciència.

Objectiu de vida:
Nascut per imposar ordre, paciència, organització, respecte, tradicions i a més per a treballar amb dedicació. La seva missió és dirigir a persones més febles i transmetre seguretat i confiança als qui ho necessiten.

Qualitats:
Posseeix un sentit pràctic i realista de la vida que li permet solucionar problemes. El seu estil és seriós pel que projecta confiança i respecte a les persones. Posseeix gran capacitat per organitzar i dirigir.

Defectes:
És tossut i alberga forts prejudicis. Encara que és introvertit, l'energia que posseeix el converteix en un excel·lent orador. En assumptes del cor, pot ser molt ingenu i poc romàntic.

Missió per evolucionar:
El seu esperit necessita relaxar-se, ser flexible i gaudir més de la vida. Haurà de ser menys pessimista i demostrar afectes. Haurà de superar el pessimisme i la rigidesa dels seus pensaments, el rancor i l’exagerada preocupació per lo material.

dimecres, 1 de juliol del 2009

coses de l'idioma


L’altre dia barallant-me amb un software de prova que em vaig descarregar de la xarxa, volia saber com es feia una funció concreta i em vaig trobar absolutament encallat. Perquè? Doncs perquè sabia què volia però no sabia la paraula que la descrivia i per tant no vaig saber on buscar. I això em va fer pensar. Disposem de diccionaris visuals per trobar paraules, diccionaris d’antònims i sinònims, a més del diccionari clàssic per quan volem saber el significat d’una paraula, però no disposem del seu oposat, un “significari” que ens permeti trobar la paraula a partir del seu significat. Llavors, quan et trobes amb un cas semblant al meu, que s’ha de fer? On s’ha de recórrer?
Es clar que dissenyar un útil de la llengua que serveixi per resoldre aquest problema pot ser molt complex, ja que un significat es pot expressar de moltes maneres i no hi ha un estàndard per fer-ho.
En qualsevol cas sortosament sempre hi ha coses per progressar, fent pensar al especialistes o entretenint als curiosos. Sempre hi haurà quelcom per inventar i qui sap si per aquest tema concret ja hi ha algú que hi treballa. O no.