dimarts, 8 de setembre del 2009

Praga, la ciutat daurada


Praga és la capital de la República Txeca amb una extensió de 496 km2 i 1.200.000 habitants. Els seus orígens es remunten a l'any de la fundació del Castell de Praga l'any 870, però en el seu territori ja havia assentaments humans en el neolític.

El centre de Praga es caracteritza pels seus sinuosos carrers i edificis de tots els estils arquitectònics - rotondes romàniques, esglésies gòtiques, palaus barrocs i renaixentistes, de modernisme, clàssic cubista i cases funcionals i edificis més moderns.

Fa uns dies que vaig tornar d’aquesta capital. Apart de la seva particular arquitectura de la qual no te’n pots sostreure, una de les coses que més em va impressionar va ser la netedat que impera als carrers i a l’atmosfera. Ciutat nítida sense gens de pol·lució, amb les voreres del riu Moldava, sense plàstics ni deixalles surant, i els núvols viatgers que permanentment taquen de blanc un cel també impol·lut.
També em va produir una sensació especial el fet d’estar davant la casa natal de Franz Kafka, l’inspirador d’una de les meves pel·lícules que ja queden una mica lluny en el temps però no pas en el cor.
I en general, un viatge per omplir-te el coneixement de la cultura i de la història de Bohèmia tot gaudint d’una meravellosa posta en escena, un viatge plaent i ben aprofitat del quan en conservaré un grat record.