dissabte, 3 de juliol del 2021

Taula? Quina taula?

 


Per aclarir-me. L’esperada taula bilateral Estat-Generalitat és de diàleg o és de negociació?

Per entendre bé el significat dels dos termes transcric les definicions trobades a Viquipèdia:

Diàleg  - conversa entre dues o més persones

Un diàleg és un tipus de discurs en què l'emissor i el receptor intercanvien missatges alternativament.

Negociació -

La negociació és el procés pel qual les parts interessades resolen conflictes, acorden línies de conducta, busquen avantatges individuals o col·lectives o procuren obtenir resultats que serveixin als seus interessos mutus. Es contempla generalment com una forma de resolució de conflictes amable i alternativa a la imposició per la força.

La diferència entre ambdues paraules és significativa.

Al meu entendre, malgrat el joc polític d’usar una o altra d’aquestes dues paraules - suposo ben mesurades- per les dues parts, per resoldre el conflicte no s’hauria de Dialogar sinó que s’hauria de Negociar.

Feta aquesta premissa, el Govern diu que només posarà sobre la taula de la Moncloa l’amnistia i l’autodeterminació del poble català perquè els temes de competències autonòmiques ja tenen el seu propi espai de negociació, mentre el Gobierno diu que ni una cosa ni l’altra són matèria de discussió, i que hi ha molts altres temes per negociar i assolir la “concòrdia”. 

Per tant, a partir d’aquests dos objectius totalment contraposats que porten a les seves respectives carteres, és quan –teòricament- hauria d’entrar la Negociació.

Aleshores, com és norma, en tota negociació, les dues parts han de fer concessions. I aquí entra l’estratègia dels màxims i mínims. Cada part ha de tenir clars els objectius a assolir. Simplificant, si s’arriba a un acord, se signa el “Jo et dono això i a canvi tu em dónes allò”. I tant l’“això” com l’“allò” poden ser eines de qualsevol naturalesa: físiques, econòmiques, polítiques... i ai las!, això és exactament el que durant més de quatre dècades ha estat fent el nostre govern.

És a dir, seguim amb el tema autonòmic, el del “peix al cove”, perquè suposo que sí que està clar per tothom, que l’Estat no ens satisfarà les nostres dues peticions a les bones com tampoc ens abandonarà a la nostra sort com ho va fer amb el Sàhara. Malgrat que aquí es vol fer veure que serà una taula de tu a tu, amb igualtat de rang entre actors , crec que el Gobierno té clar que no serà així, és una reunió dels representants d’una regió espanyola amb el president de l’executiu de la Nació. Per tant la negociació no serà entre dues parts iguals sinó que ja neix de partida en desavantatge d’una part.

Passant per alt aquesta consideració no menor, i posant-hi molta dosi de fe i acceptant que fos real la utopia que el Gobierno accedeixi a negociar el temes que nosaltres plantegem, tampoc veig com poden ser objecte de negociació aquestes demandes d’amnistia i d’autodeterminació. I aquest és el punt que m’agradaria que algú (que hi entengui) em pugui explicar: Com hauria de ser aquesta negociació? 

Respecte al tema amnistia, s'hauria d'aplicar per exemple a 1700 persones represaliades en comptes de les 3400 que hi ha? Això pot anar de màxims i de mínims?

Respecte al tema autodeterminació, podria ser més fàcil, convocar un referèndum posant per exemple una pregunta que no sigui binària, o una pregunta que no contempli la independència i que contempli millores autonòmiques, un referèndum en l’àmbit estatal... Això també pot anar de màxims i de mínims?

Em pregunto, qualsevol de les dues qüestions més o menys retallades, és el que el 52% de catalans vol?

Sense voler, arribat aquest punt m’adono que l’exercici reflexiu que he hagut de fer per explicar tot això, em condueix a veure objectivament que aquesta taula no servirà per res més que per netejar la faç de l’Estat de cara a la comunitat internacional i que el resultat serà -com a molt- unes quantes engrunes més que ens posaran al palmell de la mà i que per tant si es vol guanyar la independència, no és aquest el camí a seguir. L’Estat espanyol va anar perdent una a una totes les seves colònies i no va ser pas mitjançant cap negociació. A més he sentit a dir que els drets fonamentals no es demanen, s’exerceixen.

Llavors, entenc i coincideixo amb la pluja d’opinions semblants que corren pels mitjans que diuen que Espanya no és Anglaterra ni el Canadà que si es vol la independència, s’haurà de lluitar com molts altres països han fet i que caldrà invocar que l’independentisme es deixi d’entelèquies i vagi per feina, de manera unitària i discreta però efectiva per tal de complir el mandat de l’1O el més abans possible. En cas contrari, que els polítics actuals siguin valents i diguin de manera clara que el seu propòsit és abandonar el procés, malgrat que corrin el risc de perdre les seves cadires a les pròximes eleccions.

El país necessita un líder social que mobilitzi altre cop al poble que és qui en definitiva ha de guanyar la batalla traient als polítics del seu punt de confort, o canviant-los i empenyent-los cap a l’embat definitiu.

Si no és així, mentalitzem-nos que haurem de seguir anys i panys fent la viu-viu amb el veí dins de casa nostre.