dimecres, 13 d’agost del 2008

llibertat?


Llibertat.

Concepte molt ampli i susceptible de tenir nombroses interpretacions per part de diferents filosofies i corrents de pensament.

Una de les definicions possibles seria dir que és la capacitat d'autodeterminació de la voluntat, que permet als éssers vius actuar com desitgin, sense restriccions.

Ara bé, la llibertat absoluta i completa existeix?
Bo i contemplant uns dels éssers vius que hi han dins l'estanyol del jardí i analitzat des d'un punt de vista molt global, n'obtinc immediatament la resposta: NO.

Aquests petits éssers són lliures dins del seu univers, poden fer el que més els plagui, però els és absolutament impossible sortir d'aquest món limitat i concret. No poden sortir a l'exterior per poder percebre l'olor del romaní que voreja l'estany, ni poden sentir la carícia de la marinada del capvespre.

Filosofant sobre això es pot arribar a afirmar que els universos són contenidors d'altres universos més petits i que aquests altres en contenen més de més petits, de tal manera que l'univers en el que es desenvolupa un ésser viu té unes fronteres ben delimitades i infranquejables.

Així la humanitat té el seu univers, i dins d'aquest, cada persona té el seu propi univers, limitat i condicionat ademés per la seva estructura i capacitat mental, que en definitiva és el que ens fa diferents de la resta d'éssers vius (diuen).

1 comentari:

Aneris ha dit...

Be,el teu post dona per molt ,avui ti es abonat hem una dificil pregunta .cada persona es un univers i dins de aquest univers i caben molts mons diferents,cada escun d'ells en parceles diferentes i diferenciades totalment unes de les altres,tens rao que el peix no te mes llibertat que el estany aquest,pero potser no li cal tenirne mes de llibertat,les persones tenim la llibertat que la nostre valentia ens permet o dit de un altre forma ,la que les circunstancies ens deixan tenir,ens amoldem a elles per naturaleza i si realment en necesitem mes ,vols dir que no la fabriquem de una forma o altre ?
ten debat per rato avui tonfoll
un peto