dilluns, 13 d’octubre del 2008

natura



La tardor ja és aquí i ens permet gaudir del seu espectacle. La varietat de colors que ens delecta la vista és i ha sigut font d'inspiració de molts artistes. Personalment a mi i ara, em desperta agraïment. Agraïment a la natura amb la seva generositat sens límits. Del no res ens dóna molt i a canvi la malmetem. Tot voltant pel Pirineu, entre altres m'he fixat amb dos d'aquests regals i no he pogut deixar de disparar la meva càmera per eternitzar-los. Després m'he documentat per saber quelcom més d'ells.

Safrà (Crocus sativus), és una planta conreada del gènere Crocus dins la família Iridàcia (Iridaceae).
De les parts femenines de la flor (estigma i estil) s'obté el producte comercialitzable (condiment i colorant) anomenat també safrà.
Safrà deriva del llatí vulgar safranum i aquest de l'àrab aṣfar (أَصْفَر), amb el significat de groc.
És notable que també la paraula catalana groc deriva de crocus ,el nom llatí clàssic del safrà.
El safrà conreat prové de l'espècie originària de Creta anomenada Crocus cartwrightianus a la qual després de segles de selecció genètica es va fer que tingués els estigmes més llargs.
Actualment el safrà és una planta estèril que es reprodueix a través dels bulbs (corms en termes botànics).
Químicament conté entre altres components picrocrocina, safranol, carotenoides i crocina. A més té propietats medicinals.
Ha estat una dels productes de comerç mundial més car per unitat de pes.


Pinetell o rovelló d'obaga (Lactarius deliciosus) és un bolet de la família de les russulàcies. A Catalunya és un dels bolets més apreciats gastronòmicament.
El seu barret té una mida de 5 a 15 centímetres, amb el marge involut en els exemplars joves. La cutícula llisa presenta cercles concèntrics de color ataronjat i vermellosos. Sovint presenta taques verdes, sobretot a les ferides. Les làmines inferiors són de color ataronjat podent presentar taques verdes.
El peu, de color blanc puntejat de taronja viu, medeix entre 3 i 5 centímeters d'alt, i entre 1 i 3 centímetres de diàmetre.
El pinetell desprèn un làtex de color taronja i gust dolç, que el distingeix del rovelló (Lactarius sanguifluus), amb qui es confon sovint. En alguns indrets el pinetell rep el nom de rovelló o rovelló d'obaga, incrementant la confusió entre ambdues espècies.
Creix a les pinedes, sobre tota mena de sòls. A Catalunya és un bolet abundant, que es fa des del litoral fins als Pirineus. Fructifica des de finals de l'estiu, fins l'arribada dels primers freds de l'hivern.