dimarts, 25 de novembre del 2008

qüestió de velocitat



Quan veiem un mosca volant pel nostre entorn, sabem que vola a una velocitat determinada, perquè varia la seva posició en el temps.

Quan veiem un automòbil que va llançat per l’autopista, sabem que corre a una velocitat determinada, perquè també varia la seva posició en el temps.

Per lògica determinem que la velocitat de la mosca és menor que la velocitat de l’automòbil i no ens cal aplicar la fórmula de la física per assegurar-ho.

Per quantificar aquests conceptes, diré que la velocitat del vol d’una mosca es considera de uns 5 metres per segon (18 Km/h) i la d’un automòbil per l’autopista (quan no hi han retencions!!) pot ser de 120 Km/h.

A partir d’aquestes conceptes inicials, i quantificades les seves magnituds numèriques corresponents, se’n deriva la pregunta:

A quina velocitat vola la mosca si aquesta està dintre de l’automòbil quan aquest circula a 120 Km/h, considerant la mosca des de l’exterior del vehicle?

Per mi sempre ha sigut una incògnita perquè m'ha fet mandra capbussar-me dins dels llibres de física per trobar-ne la resposta, perquè segur que la cinemàtica la té.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

120 km + la velocitat de la mosca,desde el exterior,desde dins el cotxe a la velocitat que ella vagi ,si no ja finestres obertes ,el aire de dins del cotxe es estatic ,per lo tan ,es la mateixa teoria de les persones sobre la terra,tot i la velocitat que porta la terra rodan sobre ella mateixa ,tu no vas mes depresa xd

Anònim ha dit...

Bé anònim. Dones la solució al problema plantejat. Ara m'agradaria que ens refresquessis quina és la teoria aplicada per obtenir aquesta solució. Perquè la mosca que vola a 18 Km/h no s'esclafa contra el vidre de darrera del cotxe que roda a 120 Km/h? T'hi veus en cor?.

Anònim ha dit...

la mosca al estar dins del cotxe,agafa les propietats de inercia ,aceleracio deceleracio del propi cotxe,si la velocitat es constant ,forme el seu propi nucli de gravetat,si frenàs de cop ,la massa del aire farà que la mosca s'estampi contra el vidre del cotxe,si acceleres de cop,s'estampara contra el vidre de darrera,tan mateix ,per la mateixa llei ,tu pots salta dins de un avio que va a 1000Km/h.i no moure't del mateix lloc ,no pr això t'estampes contra la cua del avio xd